Zavolejte nám +421948202101

Všechny druhy čaje pocházejí z rostliny camellia sinensis. 

Zelený čaj vděčí za svůj název zeleno-žluté barvě pivovaru, který je výsledkem vaření nefermentovaných a téměř nezpracovaných listů tohoto keře. Je považován za jeden z nejzdravějších nápojů, zejména pokud pochází z certifikovaných a osvědčených ekologických plantáží.

vlastnosti zeleného čaje

Nutriční fakta zeleného čaje

Existuje mnoho názorů na zelený čaj a připisování jeho různých zdravotních vlastností, od hubnutí pomáhají prevenci rakoviny. Důkazy podporující tyto tvrzení jsou však nejasné. Někteří z nich tvrdí, že pijáci zeleného čaje mají nižší výskyt některých druhů rakoviny, ale k potvrzení toho je zapotřebí dalšího výzkumu. Dosavadní výsledky klinického hodnocení nedávají   jednoznačné odpovědi.

Zelený čaj má obecně více zdravotních výhod než černý, hlavně kvůli nízké úrovni zpracování zeleného čaje. Zelený čaj má mnohem vyšší obsah ochranných polyfenolů. Hlavními polyfenoly obsaženými v zeleném čaji jsou flavonoidy, z nichž nejaktivnější jsou katechiny a epigalokatechin galát (EGCG) . Působí jako silné antioxidanty. 

Antioxidanty zabraňují poškození buněk volnými radikály a snižují zánět v těle. Proto se považují za složky, které chrání   tělo před nemocemi a jsou důležitou součástí zdravé výživy. Antioxidanty lze nalézt v ovoci, zelenině a dalších nezpracovaných produktech. Oni jsou také nalezeni ve velkém množství v zeleném čaji, a jako součást vyvážené stravy, zelený čaj může být skvělý zdroj. Mezi různými druhy zeleného čaje obsahuje čaj matcha nejvíce antioxidantů.

vlastnosti zeleného čaje

Kolik kofeinu obsahuje zelený čaj?

Zelený čaj obsahuje kofein ( nazývaný theine v čaji ), i když různé značky a odrůdy tohoto čaje se mohou výrazně lišit. Čaj Matcha obsahuje nejvíce kofeinu ze zelených čajů.

Zelený čaj neobsahuje tolik kofeinu jako káva, ale natolik, aby stimuloval tělo. V průměru jeden šálek zeleného čaje obsahuje asi 35-80 mg kofeinu, ve srovnání s asi 100-400 mg kofeinu obsaženého v šálku kávy.

Kromě kofeinu však zelený čaj obsahuje také aminokyselinu L-theanin , která má uklidňující a relaxační účinek na naše tělo. Díky nízkému obsahu kofeinu a současně uvolňujícímu účinku L-theaninu způsobuje zelený čaj jiný druh energie: stabilní, delší, rovnoměrně distribuovaný. Mnoho lidí si myslí, že pití zeleného čaje zvyšuje jejich energetickou úroveň, koncentraci a náladu. 

Hladiny zeleného čaje a železa

Zelený čaj obsahuje taniny (rostlinné taniny), které mohou narušovat vstřebávání železa. Proto odborníci na výživu doporučují, abyste nepili zelený čaj spolu s jídly bohatými na železo. Nejlepší je nechat si hodinu po takovém jídle, než vypijete šálek čaje. Z tohoto důvodu by těhotné ženy měly také dávat pozor na nadměrnou spotřebu zeleného čaje.

vlastnosti zeleného čaje

RADA:

Pokud si vážíme zdravotních hodnot zeleného čaje, pak stojí za to si vybrat:

  • Organický zelený čaj – z certifikovaných plantáží, s testováním pesticidů
  • vysoce kvalitní zelený listový čaj (čajové sáčky obvykle sestávají z prachu zbývajícího po výrobě listových čajů)
  • zelený čaj řádně skladován a balen tak, aby neoxidoval / počasí a neztratil své vlastnosti.