Zelený čaj
Všechny druhy čaje pocházejí z listů stejné rostliny – stálezeleného keře Camellia Sinensis. Mezi odrůdy používané pro pěstování čaje jsou Camellia sinensis sinensis a Camellia sinensis assamica .
Hlavní typy čaje jsou: zelený čaj, černý čaj a čaj oolong – liší se úrovní oxidace listů. Černý čaj je plně oxidován, čaj oolong je částečně oxidován a zelený čaj je neoxidovaný čaj (v dovozní dokumentaci se například jeví jako „nefermentovaný“).
V listech každého čaje, hned po rozbití, začíná oxidační proces. V případě zeleného čaje se ihned po sklizni používá k zastavení tohoto procesu. K deaktivaci enzymů zapojených do oxidačního procesu by měly být listy vystaveny vysokým teplotám. Za tímto účelem jsou čajové listy vystaveny páře (Japonsko) nebo pražené v pánvi (Čína). Oxidační proces je zastaven, listy si zachovávají zelenou barvu a barva piva bude také v odstínech zelené – odtud název „zelený čaj“.
Vzhledem k tomu, že listy zeleného čaje neprošly oxidačním procesem, je v nich zachována velmi důležitá složka – silný antioxidant epigallocatechin-3 galát (EGCG). V případě oxidace se tato složka ztratí.
Japonský zelený čaj také pochází z keří Camellia sinensis. Různé druhy japonského zeleného čaje vznikají kvůli rozdílům ve způsobech pěstování a zpracování listů tohoto keře.
Jak již bylo zmíněno, charakteristickým rysem japonského zeleného čaje , odlišujícího se od čínského, je jeho způsob ošetření, který spočívá v vystavení čajových listů páry. To se děje okamžitě po rozbití listů a jeho cílem je zastavit oxidaci čaje. V případě čínského zeleného čaje se oxidace zastaví pečením listů v pánvi. Tato počáteční fáze výroby zeleného čaje – vystavení listů páře pro zastavení oxidace – je hlavním důvodem rozdílu v chuti mezi japonskými a čínskými čaji. Japonský zelený čaj díky tomuto procesu má svěží zeleninovou (někteří říkají travnatou) chuť a zelenější infuzní barvy.
Japonský zelený čaj – druhy
Sencha
Sencha je nejoblíbenější typ japonského čaje. Její listy se pěstují na plném slunci (při pěstování nejsou zastíněny, jako v případě čaje matcha). Po sklizni se listy ošetřují párou, aby se zastavila oxidace, a poté se válí do malých jehel a suší se. Doporučujeme začít s tímto čajem zelené čaje.
Více zde SENCHA
Matcha
Matcha je vysoce kvalitní práškový zelený čaj. Jeho výrobní postup je velmi náročný na pracovní sílu. Přibližně 3 týdny před sklizní jsou keře zastíněny speciálními rohožemi, a tak je přívod světla přerušen přibližně v 90%. To způsobí, že rostlina zpomalí svůj růst, hromadí více chlorofylu a cenných složek v listech a méně taninů. Listy jsou sklizeny a sušeny na prášek. Matcha je bohatá na aminokyseliny (včetně L-theaninu), vitamíny a minerály. Vzhledem k vysokému obsahu katechinů (polyfenolických sloučenin) má silné antioxidační vlastnosti. Matcha má také nejvyšší obsah kofeinu mezi japonskými čaji.
Více zde CO JE MATCHA a tady MATCHA – VLASTNOSTI
Genmaicha
Genmaicha je směs zralých listů zeleného čaje a pražené rýže, což mu dodává zvláštní vůni a chuť. Má nízký obsah kofeinu a lze ho vypít v noci.
Více zde GENMAICHA
Matcha Genmaicha
Matcha Genmaicha je směs čajů genmaicha (listy zeleného čaje + pražená rýže) a matcha. Obsah prášku matcha dává čaju krásnou zelenou barvu a jemnou, sladkou chuť. Je to směs, která je velmi populární.
Více zde GENMAICHA
Hojicha
Hojicha je pečený zelený čaj. Na rozdíl od jiných zelených čajů je hojicha hnědá. Listy a stonky podléhají procesu pečení, díky kterému se uvaří světle hnědá barva a zřetelná pražená chuť. Hojicha má nízký obsah kofeinu a je často opilý dětmi. Můžete také pít v noci.
Více zde HOJICHA
Kukicha
Kukicha je čaj sestávající hlavně ze sušených stopek a čajových řapíků. Má nízký obsah kofeinu. Je to mírný čaj a lze ho konzumovat kdykoli během dne. Doporučeno pro lidi, pro které je sencha příliš intenzivní.
Více zde KUKICHA