Zelený čaj se v Japonsku pěstuje na organických plantážích relativně zřídka. Existuje mnoho důvodů: nedostatek půdy pro nové plantáže, stárnoucí společnost, neochota změnit kultivační metody vyvinuté celými generacemi pěstitelů (pro získání požadované chuti čaje), vysoké náklady na ekologickou produkci.
Co je to organický čaj?
V certifikovaném ekologickém zemědělství musí majitel plantáže dodržovat přísná pravidla pro používání hnojiv a pesticidů při pěstování čajových keřů. Každý rok se na plantážích provádějí přísné kontroly a testy, aby se zjistily možné zbytky chemických látek v půdě a na rostlinách.
To, jak se majitelé starají o své plantáže, však nestačí. V případě organických plantáží je křížová kontaminace, tj. Ze sousedních konvenčních plantáží, velkým problémem. Pokud sousedí s konvenčními plantážemi, existuje riziko, že za nepříznivých okolností, například za silného větru, mohou být organické plantáže kontaminovány přípravky na ochranu rostlin používanými na konvenčních plantážích. Aby se tomu zabránilo, mnoho organických plantáží se nachází v izolovaných horách.
Naše čajové plantáže se nacházejí hluboko v horách, obklopené lesy a navíc všichni zemědělci v dané vesnici jsou organičtí. Potenciál kontaminace plantáží se zde snížil na nulu. Naše čaje v laboratorních testech vždy nevykazují žádné známky nečistot.
Proč je organický čaj drahý?
Každý pěstitel pěstuje keře pod kontrolou příslušné certifikační agentury pro ekologické zemědělství. Náklady na provozování takové agentury a testování „čistoty“ plantáží a produktů nese vlastník plantáže.
Pouhý přechod z konvenčního na ekologické zemědělství trvá několik let, což znamená, že dnes v Japonsku jsou nejčastěji dodavateli ekologického čaje pěstitelé, kteří přešli na ekologické zemědělství před 30–35 lety. Naše čaje pocházejí z takových plantáží.
Nejen pěstitelé, ale také dovozci a distributoři ekologického čaje pracují pod kontrolou agentur osvědčujících ekologické zemědělství a uvádění ekologických produktů na trh. Náklady na agentury a výzkum, které provádějí, nesou dovozci a distributoři.
Velká část nákladů je způsobena tím, jak jsou ekologické produkty kontrolovány a certifikovány, ale samotné pěstování ekologického čaje je prostě dražší. Zejména v případě čaje matcha, který před sklizní roste v téměř úplném stínu. Pěstování čaje bez slunce a bez chemických látek je obtížné a dražší. Proto je organický čaj matcha v Japonsku relativně vzácný a drahý. Pokud se zákazník setká s levným ekologickým zápasem z Japonska, měl by k němu přistoupit s velkou dávkou skepticismu.
Naše čaje pocházejí z certifikovaného ekologického zemědělství a jsou povoleny pro marketing s evropským logem biopotravin, tzv zelený list.
Více o našich certifikátech a testech si můžete přečíst zde: