Sencha je nejslavnější a nejpilejší japonský zelený čaj. Představuje 70-80% všech čajů vyrobených v Japonsku.
Při jeho výrobě se používá nejběžnější způsob zpracování čaje – listy se pár sekund (méně než minuta) vystaví páře, pak se převálcovají na malé jehly a suší se.
Chuť zeleného čaje je tradičně popisována pojmy jako sladkost, bohatost chuti, čerstvost, svíravost a hořkost. Chuť zeleného čaje se bude lišit v závislosti na typu čaje, ale také v závislosti na typu vody na vaření, teplotě vody a době vaření. Pod vlivem těchto faktorů budou hlavní složky obsažené v čajových listech (minerály, polyfenoly, aminokyseliny, vitamíny) reagovat a aktivovat se jinak.
Jak chutná sencha?
Ideální barva čaje sencha je zelená a zlatá. Chuť do značné míry závisí na teplotě vody použité k přípravě čaje a době vaření. S vodou při teplotě asi 70 – 80 ° C a dobou vaření asi 50 sekund bude sencha mírná a plná umami (tuto teplotu doporučujeme). Používáme-li vodu s teplotou vyšší než 80 ° C, uvaří pivo mírně slabou chuť (katechiny se rychleji vysráží, což způsobí, že se uvaří hořkost). Dobře vařená sencha je velmi osvěžující a má příjemně sladkou chuť.
Japonci se také vyznačují chutí „umami“, která je důležitou součástí japonské kulinářské kultury. Neexistuje žádný oficiální překlad slova umami. Lze ji popsat pouze jako mírnou a přetrvávající dochuť po jídle něco lahodného. Vysoce kvalitní sencha by měla být plná aroma umami.
Studená sencha
Sencha je také vynikající vařená za studena, tzv “Cold brew” (viz recepty) . Má tedy výjimečně jemnou, přesto bohatou chuť. Protože způsob vaření nemůže zkazit vaření špatnou teplotou nebo dobou vaření, máme pro nás příležitost objevit velmi příjemné chutě. Každý by měl vyzkoušet tento způsob vaření čaje Sencha alespoň jednou.
Kvalitní sencha je navíc velmi jemný a elegantní čaj. Z tohoto důvodu je někdy opilá do sklenic na víno. Doporučujeme tento způsob pití zejména pro studený čaj sencha.