Nejlepší Kukicha. Ačkoli se jedná o kukichu, je to čaj charakterizovaný svou svěží vůní a sladkostí.
Co je kukicha?
Kukicha je čaj sestávající hlavně ze sušených stopek a čajových řapíků. Název tohoto čaje pochází z japonského slova „kuki“, což znamená stonky.
Kukicha je jedinečná v tom, že se skládá z částí keře, které se běžně nepoužívají k výrobě zelených čajů. Větvičky a stonky, které tvoří tento čaj, pocházejí z výrobního procesu vysoce kvalitní senchy nebo zápalky, během nichž jsou odstraněny řapíky a stonky. Jsou vedlejším produktem výroby těchto čajů, a přesto je kukicha čaj, který je vysoce ceněn a má mnoho cenných vlastností, které ostatní čaje do té míry nevlastní.
Kvalitní kukicha je méně hořká než sencha a může být příjemnější jíst pro ty, kteří právě začínají dobrodružství se zeleným čajem nebo pro ty, kteří dávají přednost sladším chutím. Doporučeno pro lidi, pro které je sencha příliš intenzivní. V našem obchodě je to jeden z nejvíce doporučovaných čajů.
Vlastnosti čaje kukicha
Kukicha má všechny vlastnosti a výhody zeleného čaje, ale téměř neobsahuje jeho (theine je kofein v čaji). Teina se hromadí hlavně v listech čajového keře a jen ve velmi malém množství ve větvičkách a stopkách, které tvoří kukichu. Je to mírný čaj, a protože obsahuje velmi málo kofeinu, lze jej konzumovat kdykoli během dne.
Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu je kukicha dobrou volbou pro vegany a další lidi, kteří ve své stravě omezují kofein.
Kukicha má sladkou chuť, protože je bohatá na cenné aminokyseliny L-theanin. L-theanin se přirozeně produkuje v kořenech rostliny a poté se stonky dopravuje k listům. Kukicha, skládající se ze stonků a řapíku, je přirozeně bohatá na tuto aminokyselinu. L-Theanine má relaxační a relaxační účinek na tělo.
Kukicha je jedním z preferovaných čajů v makrobiotické stravě. Tvůrce makrobiotika George Ohsawa doporučuje kukichu ze všech čajů a podporuje její pozitivní účinek na tělo. Byl to on, kdo objevil kukicha čaj pro západní svět. Kukicha je bohatá na vitamíny (zejména vitamín C) a minerály a má vysoký obsah vápníku. Kukicha má mírně alkalickou reakci a v makrobiotické stravě je považován za nápoj, který pomáhá v boji proti okyselení těla.
Jak vařit čaj kukicha?
Stejně jako u všech zelených čajů, tajemství vlastností a chuti čaje kukicha spočívá v tom, jak se vaří.
Kukicha chutná nejlépe, když se vaří při 70 – 80 ° C po dobu asi 2 minut.
Dobře vařená kukicha má žlutozelenou barvu a lehce ořechovou sladkou chuť.