Zavolejte nám +421948202101
zelený čaj

Zelený čaj

Všechny druhy čaje pocházejí z listů stejné rostliny – stálezeleného keře Camellia Sinensis. Mezi odrůdy používané pro pěstování čaje jsou Camellia sinensis sinensis a Camellia sinensis assamica . 

Hlavní typy čaje jsou: zelený čaj, černý čaj a čaj oolong – liší se úrovní oxidace listů. Černý čaj je plně oxidován, čaj oolong je částečně oxidován a zelený čaj je neoxidovaný čaj (v dovozní dokumentaci se například jeví jako „nefermentovaný“). 

V listech každého čaje, hned po rozbití, začíná oxidační proces. V případě zeleného čaje se ihned po sklizni používá k zastavení tohoto procesu. K deaktivaci enzymů zapojených do oxidačního procesu by měly být listy vystaveny   vysokým teplotám. Za tímto účelem jsou čajové listy vystaveny páře (Japonsko) nebo pražené v pánvi (Čína). Oxidační proces je zastaven,   listy si zachovávají zelenou barvu a barva piva bude také v odstínech zelené – odtud název „zelený čaj“.

Vzhledem k tomu, že listy zeleného čaje neprošly oxidačním procesem, je v nich zachována velmi důležitá složka – silný antioxidant epigallocatechin-3 galát (EGCG). V případě oxidace se tato složka ztratí.

Japonský zelený čaj také pochází z keří Camellia sinensis. Různé druhy japonského zeleného čaje vznikají kvůli rozdílům ve způsobech pěstování a zpracování listů tohoto keře.

Jak již bylo zmíněno, charakteristickým rysem japonského zeleného čaje , odlišujícího se od čínského, je jeho způsob ošetření, který spočívá v vystavení čajových listů páry. To se děje okamžitě po rozbití listů a jeho cílem je zastavit oxidaci čaje. V případě čínského zeleného čaje se oxidace zastaví   pečením listů v pánvi. Tato počáteční fáze výroby zeleného čaje – vystavení listů páře pro zastavení oxidace – je hlavním důvodem rozdílu v chuti mezi japonskými a čínskými čaji. Japonský zelený čaj díky tomuto procesu má svěží zeleninovou (někteří říkají travnatou) chuť a zelenější infuzní barvy.

Japonský zelený čaj – druhy

Sencha

zelený čaj sencha
zelený čaj sencha

Sencha je nejoblíbenější typ japonského čaje. Její listy se pěstují na plném slunci (při pěstování nejsou zastíněny, jako v případě čaje matcha). Po sklizni se listy ošetřují párou, aby se zastavila oxidace,   a poté se válí do malých jehel a suší se. Doporučujeme začít s tímto čajem zelené čaje.

Více zde SENCHA

Matcha

zelený čaj matcha
zelený čaj matcha

Matcha je vysoce kvalitní práškový zelený čaj. Jeho výrobní postup je velmi náročný na pracovní sílu. Přibližně 3 týdny před sklizní jsou keře zastíněny speciálními rohožemi, a tak je přívod světla přerušen přibližně v 90%. To způsobí, že rostlina zpomalí svůj růst, hromadí více chlorofylu a cenných složek v listech a méně taninů. Listy jsou sklizeny a sušeny na prášek. Matcha je bohatá na aminokyseliny (včetně L-theaninu), vitamíny a minerály. Vzhledem k vysokému obsahu katechinů (polyfenolických sloučenin) má silné antioxidační vlastnosti. Matcha má také nejvyšší obsah kofeinu mezi japonskými čaji.

Více zde CO JE MATCHA a tady MATCHA – VLASTNOSTI

Genmaicha

genmaicha zelený čaj
genmaicha zelený čaj

Genmaicha je směs zralých listů zeleného čaje a pražené rýže, což mu dodává zvláštní vůni a chuť. Má nízký obsah kofeinu a lze ho vypít v noci.

Více zde GENMAICHA

Matcha Genmaicha

zelený čaj matcha genmaicha
zelený čaj matcha genmaicha

Matcha Genmaicha je směs čajů genmaicha (listy zeleného čaje + pražená rýže) a matcha. Obsah prášku matcha dává čaju krásnou zelenou barvu a jemnou, sladkou chuť. Je to směs, která je velmi populární.

Více zde GENMAICHA

Hojicha

hojicha zelený čaj
hojicha zelený čaj

Hojicha je pečený zelený čaj. Na rozdíl od jiných zelených čajů je hojicha hnědá. Listy a stonky podléhají procesu pečení, díky kterému se uvaří světle hnědá barva a zřetelná pražená chuť. Hojicha má nízký obsah kofeinu a je často opilý dětmi. Můžete také pít v noci.

Více zde HOJICHA

Kukicha

kukicha zelený čaj
kukicha zelený čaj

Kukicha je čaj sestávající hlavně ze sušených stopek a čajových řapíků. Má nízký obsah kofeinu. Je to mírný čaj a lze ho konzumovat kdykoli během dne. Doporučeno pro lidi, pro které je sencha příliš intenzivní.

Více zde KUKICHA